Naukowe podstawy kriolipolizy zostały odkryte w 2008 r. przez dermatologów: dr. med. Dietera Mansteina oraz dr med. R. Roxa Andersona z the Wellman Center for Photomedicine at Massachusetts General Hospital in Boston, filia harwardzkiej Szkoły Medycznej. Udowodnili oni, że w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych podskórne komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na działanie zimna niż tkanki je otaczające. Lipidy w komórkach tłuszczowych krystalizują się w wyższej temperaturze niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu kriolipoliza niszczy tylko komórki tłuszczowe, a oszczędza inne tkanki, takie jak skóra, mięśnie i nerwy.
W rezultacie ich badania wykazały, że kontrolowane, miejscowe chłodzenie tkanek może prowadzić do utraty podskórnego tłuszczu bez uszkadzania skóry. Dzięki temu odkryciu opracowano i opatentowano technologię leżącą u podstaw nieinwazyjnego zabiegu kriolipolizy.
Kriolipoliza to metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu (lipolizy).Wynikiem zabiegu ma być redukcja tkanki tłuszczowej. Ochłodzone komórki tłuszczowe przechodzą "kontrolowaną śmierć" i stopniowo eliminowane są z organizmu, za sprawą normalnych procesów metabolicznych organizmu, zbliżonych do eliminacji tłuszczu z żywności w wyniku czego grubość warstwy tłuszczowej maleje.
Kriolipoliza to skuteczny zabieg konturowania ciała i redukcji tkanki tłuszczowej.
Kriolipoliza - w odróżnieniu od innych nieinwazyjnych metod redukujących tkankę tłuszczową, umożliwia zastosowanie zaawansowanej technologii zamrażania, która selektywnie atakuje komórki tłuszczowe skutecznie je eliminując a jednocześnie oszczędza wszystkie pozostałe tkanki.
Urządzenie do kriolipolizy umożliwia zamrażanie tkanki tłuszczowej od +5 do -10 , co pozwala wykonywać zabiegi rzeźbienia na osobach lekko otyłych oraz redukcji tkanki tłuszczowej na osobach bardzo otyłych.
W jaki sposób działa kriolipoliza?
Na wybranym obszarze ciała zostaje umiejscowiony specjalny przetwornik mający za zadanie przechwytywać komórki tkanki podskórnej na zasadzie działania próżni, a jednocześnie oziębiać dzięki selektywnie zastosowanej technice krio. Komórki tłuszczowe (adipocyty) znajdujące się w tkance podskórnej (pod skórą właściwą) to głównie komórki bogate w nasycone kwasy tłuszczowe szczególnie wrażliwe na działanie niskich temperatur. Z drugiej strony sąsiadujące z nimi naczynia krwionośne, nerwy obwodowe, melanocyty, fibroblasty czy komórki o niskiej zawartości tłuszczu są w znacznie mniejszym stopniu wrażliwe na działanie czynnika chłodzącego.
Dzięki tej różnicy temperatur możliwe jest pewne usuwanie komórek tłuszczowych bez uszkodzenia otaczających ich tkanek.
Ile czasu/zabiegów jest zalecane?
Zależnie od powierzchni ciała, która zostanie poddana działaniu terapii, konieczny może być więcej niż jeden zabieg. Na przykład: aby móc usunąć komórki tłuszczowe z brzucha potrzebne są 2-4 zabiegi, na każdy wałeczek tłuszczu w talii - po 1-3 zabiegu, dolna część pleców - 2-3 zabiegi. Korzystny odstęp czasowy pomiędzy dwoma sesjami to ok. 6 tygodni.
Jakich rezultatów można się spodziewać po zabiegach?
W zależności od początkowej grubości tkanki tłuszczowej średni ubytek wynosi od 1 do 4 cm po jednym zabiegu. Odpowiada to 25-45% ubytku tkanki tłuszczowej.
W rezultacie ich badania wykazały, że kontrolowane, miejscowe chłodzenie tkanek może prowadzić do utraty podskórnego tłuszczu bez uszkadzania skóry. Dzięki temu odkryciu opracowano i opatentowano technologię leżącą u podstaw nieinwazyjnego zabiegu kriolipolizy.
Kriolipoliza to metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu (lipolizy).Wynikiem zabiegu ma być redukcja tkanki tłuszczowej. Ochłodzone komórki tłuszczowe przechodzą "kontrolowaną śmierć" i stopniowo eliminowane są z organizmu, za sprawą normalnych procesów metabolicznych organizmu, zbliżonych do eliminacji tłuszczu z żywności w wyniku czego grubość warstwy tłuszczowej maleje.
Kriolipoliza to skuteczny zabieg konturowania ciała i redukcji tkanki tłuszczowej.
Kriolipoliza - w odróżnieniu od innych nieinwazyjnych metod redukujących tkankę tłuszczową, umożliwia zastosowanie zaawansowanej technologii zamrażania, która selektywnie atakuje komórki tłuszczowe skutecznie je eliminując a jednocześnie oszczędza wszystkie pozostałe tkanki.
Urządzenie do kriolipolizy umożliwia zamrażanie tkanki tłuszczowej od +5 do -10 , co pozwala wykonywać zabiegi rzeźbienia na osobach lekko otyłych oraz redukcji tkanki tłuszczowej na osobach bardzo otyłych.
W jaki sposób działa kriolipoliza?
Na wybranym obszarze ciała zostaje umiejscowiony specjalny przetwornik mający za zadanie przechwytywać komórki tkanki podskórnej na zasadzie działania próżni, a jednocześnie oziębiać dzięki selektywnie zastosowanej technice krio. Komórki tłuszczowe (adipocyty) znajdujące się w tkance podskórnej (pod skórą właściwą) to głównie komórki bogate w nasycone kwasy tłuszczowe szczególnie wrażliwe na działanie niskich temperatur. Z drugiej strony sąsiadujące z nimi naczynia krwionośne, nerwy obwodowe, melanocyty, fibroblasty czy komórki o niskiej zawartości tłuszczu są w znacznie mniejszym stopniu wrażliwe na działanie czynnika chłodzącego.
Dzięki tej różnicy temperatur możliwe jest pewne usuwanie komórek tłuszczowych bez uszkodzenia otaczających ich tkanek.
Ile czasu/zabiegów jest zalecane?
Zależnie od powierzchni ciała, która zostanie poddana działaniu terapii, konieczny może być więcej niż jeden zabieg. Na przykład: aby móc usunąć komórki tłuszczowe z brzucha potrzebne są 2-4 zabiegi, na każdy wałeczek tłuszczu w talii - po 1-3 zabiegu, dolna część pleców - 2-3 zabiegi. Korzystny odstęp czasowy pomiędzy dwoma sesjami to ok. 6 tygodni.
Jakich rezultatów można się spodziewać po zabiegach?
W zależności od początkowej grubości tkanki tłuszczowej średni ubytek wynosi od 1 do 4 cm po jednym zabiegu. Odpowiada to 25-45% ubytku tkanki tłuszczowej.